GAZETA ZŁOTOSTOCKA
Kupiłem nowy numer naszej gazety. Podoba mi się, ale zastanawiam czy aby ta statystyka jest prawdziwa. Czy faktycznie przeważa u nas liczba zgonów nad narodzinami dzieci, czy nie jest to jakis błąd albo manipulacja. I druga rzecz wśród zaproszonych gości na Borówkową Górę wymienieni sa ks. proboszcz Siemasz i Waldemar W historyk, nie ma naszego burmistrza ani innego reprezentanta naszej gminy, ale jak zobaczyłem kto pisał ten artykuł zrozumiałem.
Re: Gazeta Złotostocka
Wszędzie szukasz teorii spiskowych...a po co mieliby kłamać?REX pisze:Czy faktycznie przeważa u nas liczba zgonów nad narodzinami dzieci, czy nie jest to jakis błąd albo manipulacja.
Wyjdź z domu..przejdź się do szkoły czy przedszkola...a potem na cmentarz

To są zeszłoroczne dane i WSZYSTKIE dzieci w gminie:http://szszlotystok.pl/sp/rok10_11/prac ... dnicza.doc
Do szkoły podstawowej uczęszcza 238 uczniów uczących się w 12 oddziałach, w gimnazjum uczy się 150 uczniów w 6 oddziałach. Do
szkoły dowożonych jest 142 uczniów w tym 91 ze szkoły podstawowej.
238/12 = dwie klasy po 20 w roczniku w podstawówce
150/6 = dwie klasy po 25 w roczniku w gimnazjum
Z czego 228-91=147
/6 klas = tylko 25 dzieci w roczniku jest z miasta.
W statystyce w gazecie brakuje jeszcze jednego - przekroju wiekowego mieszkańców.
Zobaczyłbyś jak mało jest 20-30 latków, a jak dużo w wieku emerytalnym.
Różnica w liczbie narodzin i zgonów będzie nadal rosnąć.
Zanim zapytasz dlaczego liczba mieszkańców się nie zmieniła, proszę poszukaj i podaj jakąś hipotezę w nawiązaniu do faktów/dokumentów/opracowań.
-
- Gwarek
- Relacja:Sympatyk
a kto pisał?REX pisze: ale jak zobaczyłem kto pisał ten artykuł zrozumiałem.
Miasteczko zamieszkiwała bowiem bardzo dziwna społeczność.
ROZDZIAŁ I 41 KUSZENIE ŚW. ANTONIEGO
ROZDZIAŁ I 41 KUSZENIE ŚW. ANTONIEGO
podpisany Waldemar W
-
- Dreptacz
- Relacja:Mieszkaniec
A ile teraz kosztuje ta gazeta? Ostatnio kosztowała 2,50 i nie było tam nic ciekawego. A pierwszy numer nie miał ceny a i tak był sprzedawany za 2.50
2złkatrinaaa123 pisze:A ile teraz kosztuje ta gazeta? Ostatnio kosztowała 2,50 i nie było tam nic ciekawego. A pierwszy numer nie miał ceny a i tak był sprzedawany za 2.50
Proszę (pytam zupełnie niezłośliwie), a co byłoby dla Ciebie ciekawego?
Czego Twoim zdaniem brakuje?
Do rexa. Jeśli posiadasz inne dane i twoim zdaniem bardziej wiarygodne to je przedstaw. Dziekuję Tomkowi za przedstawione wyliczenia, z których wynika to co umieszczone jest w tabelach. Co się tyczy Borówkowej. Ja i ks proboszcz dostaliśmy zaproszenie na tę imprezę od Marszałka naszego województwa. Z pracowników naszego urzędu i to czysto prywatnie była jedna osoba. Bardzo się ta osoba zdziwiła moją tam obecnością i ks. proboszcza oraz całą uroczystością. Dlaczego ja otrzymałem zaproszenie i z jakiego powodu to już cię nie powinno obchodzić. Czy twoim zdaniem miałem pisać o kimś kogo nie było. Burmistrz zapewne otrzymał zaproszenie chociażby jako gospodarz sąsiedniej graniczącej z Lądkiem i Javornikiem gminy. Pytaj jego dlaczego go nie było. Pozdrawiam Szperacz.
JAK ZWYKLE SPISEKREX pisze:Kupiłem nowy numer naszej gazety. Podoba mi się, ale zastanawiam czy aby ta statystyka jest prawdziwa. Czy faktycznie przeważa u nas liczba zgonów nad narodzinami dzieci, czy nie jest to jakis błąd albo manipulacja. I druga rzecz wśród zaproszonych gości na Borówkową Górę wymienieni sa ks. proboszcz Siemasz i Waldemar W historyk, nie ma naszego burmistrza ani innego reprezentanta naszej gminy, ale jak zobaczyłem kto pisał ten artykuł zrozumiałem.

TO TAK ZWANY NIŻ DEMOGRAFICZNY,ALE KSIĄDZ TAK CZY SIAK ZARABIA.
NO PEWNIE,NA OKŁADCE DODA W ŚRODKU TREŚĆ PRZYSZŁEGO ODCINKA SERIALU X I GAZETA CIEKAWAkatrinaaa123 pisze:A ile teraz kosztuje ta gazeta? Ostatnio kosztowała 2,50 i nie było tam nic ciekawego

-
- Dreptacz
A można znależć ciekawe tematy, na przykład nasza szkoła kochana, gdzie ostatnio dużo się dzieje a to chyba w związku (jeśli dobrze słyszałam) z nadchodzącymi wyborami nowego dyrektora, albo poruszenie tematu przedszkoli na terenie naszej gminy. Zadne z przedszkoli nie jest czynne nawet do 16, a jak ktoś pracuje w Kłodzku i kończy prace o 15 to ciężko mu zdąrzyć odebrać dziecko
-
- Sztygar
Do naszej gazety może pisać każdy i każdy kto to robi, piszę o tym co dla niego ciekawe. Tak więc moja droga długopis w dłoń i dajesz radę. Myślę, że się redakcja ucieszy, że ktoś chce pisać nie tylko my w koło 

Re: GAZETA ZŁOTOSTOCKA
Przeczytałam dzisiaj naszą złotostocką gazetę i odczuwam pewien niedosyt .Gazeta, która moim zdaniem powinna poruszać sprawy całej gminy stała się głównie wywodem historycznym i poradnikiem zdrowego żywienia .Artykułów dotyczących miasta i sołectw jest raptem trzy w twym dwa na ten sam temat (okiem radnej i loża szyderców). Nie ma nic na temat Chwalisławia, Lasek i Płonicy z Błotnicą o szkole i ckip nie wspomnę .Są jeszcze przedszkola w naszej gminie o których chyba zapomniano ,a też odbywały się tam ciekawe imprezy (np. olimpiada sportowa w Mąkolnie )w Chwalisławiu trwa ponoć remont świetlicy ale czy coś więcej na ten temat wiadomo?(mieszkańcy wioski mówią, że prace stoją w miejscu) .Proszę o troszkę więcej zainteresowania się sprawami przyziemnymi (może wywiady środowiskowe) .Niech mieszkańcy wiedzą ,że ktoś o ich problemach powie głośno bo chyba temu to ma służyć.
- niebieski24
- Gwarek
- Kontakt:
troche racji w tym jest , ale moim zdaniem nie da sie pisac o wszystkim , zawsze znajdzie sie osoba ktora powie o tym czego nie ma a co powinno byc , ale z drugiej strony takie uwagi sa wskazane , tylko zeby nikt nie odebral tego jako negatywna krytyke
Nie krytykuję gazetki bardzo jej kibicuje ,piszą w niej moi znajomi i nie tylko .Po prostu jestem już znużona podobnymi artykułami w Złotym Dzwonie i Gazetce Złotostockiej . Ja wiem redagują je te same osoby. To tym bardziej powinno się rozdzielić te tematy pomiędzy te gazety,niech one się uzupełniają a nie dublują .Poszukajcie tematów gdzie indziej wyjdźcie do ludzi do młodzieży do osób prowadzących jakiś biznes w naszej gminie ( np. GUM , PALERMO ,APETIT , Zacisze w Chwalisławiu Agro- turystyka w Laskach , Złoty Jar,Złota Korona Klubowa ,itp.)
A mnie sie wyjątkowo podoba ten numer. Nie wiedziałem że jest cmentarz na Jaworniku. Jak w Paryżu widziałem turystów oglądających sarkofag Napoleona w lusterku to myslałem że dodatkowo coś można w nim zobaczyć a tu prosze nie pochylaj sie i nie oddawaj ukłonu. Spalarnia to nie aktualny temat dla nas a woda, o której pisałem ile moze kosztować. Loża szyderców to coś wspaniałego najlepszy kawałek. Tak trzymać.
- GAWLITZEK
- Moderator
- Kontakt:
Szkoda,ze GAZETY ZLOTOSTOCKIEJ nie ma w internecie do poczytania.Moze by byla mozliwosc wrzucania tutaj na forum?Na dodatek ECHO wprowadzilo oplaty za czytanie online 

Przyjaciel ziemi złotostockiej
-
- Sztygar
popieram niestety wypowiedź Usiki w tym numerze niestety nudy i całe dwie strony o cyjanku...
w ramach wyjaśnienia dodam tylko, że nie ukazały się dwa artykuły bardziej przyziemne jak to nazywacie dotyczące miasta. Napisałam o podatkach na nowy rok i o dotacjach do przydomowych oczyszczalni ścieków. Nie wiem dlaczego się nie ukazały.
Usika moja relacja w loży i z artykułów które się nie ukazały to nie to samo co pisze radna.
Pani Janina relacjonuje na "bieżąco" z września a ja z zeszłego tygodnia
w ramach wyjaśnienia dodam tylko, że nie ukazały się dwa artykuły bardziej przyziemne jak to nazywacie dotyczące miasta. Napisałam o podatkach na nowy rok i o dotacjach do przydomowych oczyszczalni ścieków. Nie wiem dlaczego się nie ukazały.
Usika moja relacja w loży i z artykułów które się nie ukazały to nie to samo co pisze radna.
Pani Janina relacjonuje na "bieżąco" z września a ja z zeszłego tygodnia

Dwa lata temu o szubienicy też nie wiedziałeś.REX pisze:A mnie sie wyjątkowo podoba ten numer. Nie wiedziałem że jest cmentarz na Jaworniku.

Mam nowy nr Złotego Dzwonu - koscielnej gazety. ktos tu pisał że Złoty Dzwon i Złotostocką redaguja te same osoby. Ja widze że w tym zestawieniu jest jedna WW. Zaskoczyło mnie -pozytywnie że niektóre artkuły są tematycznie zbieżne ale jak sie je przeczyta to widac różnicę i przedze wszystkim to że się nie powtarzają. Kto z was wiedział że w Złotym stoku był Jan III Sobieski. Tego dowiedziałem się ze Złotego Dzwonu. porównując jedną i drugą gazete pierwszeństwo przyznaję Złotemu Dzwonowi. Złotostocka ostatni nr mnie sie podoba ale faktycznie jest troche nudny. Obszernych artykułów łatwo się nie czyta.
- GAWLITZEK
- Moderator
- Kontakt:
Czy moglby ktos zamiescic tutaj wyzej wspomniany artykul o cmentarzu na Jaworniku?
Przyjaciel ziemi złotostockiej
Jak tam ostatni numer Złotostockiej?
Podoba Wam się?
Moim zdaniem gazeta jest coraz lepsza.
Nie podobają mi się tylko zdjęcia, które nie są właściwie obrobione z koloru na czarno-biały.
W druku dużo czarnego i zbyt duże kontrasty.
Portret sołtysa Lasek to chyba komórką robiony.
Oprócz Loży, jest artykuł o konstrukcjach łazika, jest też sporo o tym jak dla miasta działał ZTIF?
Co o tym myślicie?
Podoba Wam się?
Moim zdaniem gazeta jest coraz lepsza.
Nie podobają mi się tylko zdjęcia, które nie są właściwie obrobione z koloru na czarno-biały.
W druku dużo czarnego i zbyt duże kontrasty.
Portret sołtysa Lasek to chyba komórką robiony.
Oprócz Loży, jest artykuł o konstrukcjach łazika, jest też sporo o tym jak dla miasta działał ZTIF?
Co o tym myślicie?