Aukcje,ciekawostki z internetu,prywatne kolekcje
- GAWLITZEK
- Moderator
- Relacja:Sympatyk
- Kontakt:
Re: Aukcje,ciekawostki z internetu,prywatne kolekcje
Faktycznie sporo zadaja jak za taka monete.Mozna male mieszkanie kupic.
A tu na aukcji przedwojenna mapa.
http://cgi.ebay.de/Landkarte-1-25000-Re ... 4838a617ad
Pozdrawiam
A tu na aukcji przedwojenna mapa.
http://cgi.ebay.de/Landkarte-1-25000-Re ... 4838a617ad
Pozdrawiam
Przyjaciel ziemi złotostockiej
- GAWLITZEK
- Moderator
- Kontakt:
Interesujace sa zdjecia przedwojenne.Ukazujace ludzi podczas zycia codziennego.Nie spodziewali sie,ze za rok,dwa beda musieli opuscic miasto na zawsze a dobytek i fotografie np.ukryc.
Czy to zdjecie przypadkiem nie zostalo zrobione na tle rezydencji Guttlerow od strony parku?To drzewo jeszcze pare lat temu chyba stalo.
http://www.inter.media.pl/nt-bin/zlotys ... ecia12.jpg
To zdjecie to zgaduje-pewnie gdzies na ul.Sudeckiej.
http://www.inter.media.pl/nt-bin/zlotys ... ecia13.jpg
Jezeli macie takie stare zdjecia wykonane na terenie miasta to zapraszam do prezentowania i dyskusji.
Pozdrawiam
Czy to zdjecie przypadkiem nie zostalo zrobione na tle rezydencji Guttlerow od strony parku?To drzewo jeszcze pare lat temu chyba stalo.
http://www.inter.media.pl/nt-bin/zlotys ... ecia12.jpg
To zdjecie to zgaduje-pewnie gdzies na ul.Sudeckiej.
http://www.inter.media.pl/nt-bin/zlotys ... ecia13.jpg
Jezeli macie takie stare zdjecia wykonane na terenie miasta to zapraszam do prezentowania i dyskusji.
Pozdrawiam
-
- Gwarek
Góry i Alpinizm 1995
Miasteczko zamieszkiwała bowiem bardzo dziwna społeczność.
ROZDZIAŁ I 41 KUSZENIE ŚW. ANTONIEGO
- GAWLITZEK
- Moderator
- Kontakt:
Ciekawy artykul.Ja tez w tym okresie eksplorowalem ta sztonie.Oj ciasno tam bylo...Ciekawy jest fakt opisanego w artykule chodnika dla przemytnikow wychodzacego po stronie czeskiej.Ciekawe czy to tylko domysly grotolazow czy potwierdzony fakt.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Znam człowieka który przemycał chodnikiem ludzi w latach 50 na Czeską stronę,ale nie tym chodnikiem.W ten sposób uciekła rodzina żydowska do Izraela,mieszkali na Strzeleckiej w stoku.Takie chodniki z relacji starych górników były i nakazem odgórnym z warszawy zawalono je.
Ciekawy artykuł,bo też w tych latach wczołgiwałem się do Czarnej i innych .Dzisiaj już nawet bym chyba nie umiał porządnie uprzęży pospinać.
poz
Ciekawy artykuł,bo też w tych latach wczołgiwałem się do Czarnej i innych .Dzisiaj już nawet bym chyba nie umiał porządnie uprzęży pospinać.

- GAWLITZEK
- Moderator
- Kontakt:
Zajrzyjcie na te stronke.Jest tam wiele wypraw do Zlotego Stoku poczawszy od lat 80-tych az do wspolczesnych.Wyprawy udokumentowane sa zdjeciami.
http://www.redbor.pl/wyprawy/1980_2010.htm
Pozdrawiam
http://www.redbor.pl/wyprawy/1980_2010.htm
Pozdrawiam
-
- Gwarek
Znalezione w necie. Fajna stronka.
- GAWLITZEK
- Moderator
- Kontakt:
-
- Gwarek
Świetne!
Pokazuje kopalnię w dniu zalania...
Pokazuje kopalnię w dniu zalania...
- GAWLITZEK
- Moderator
- Kontakt:
Dobry film.A czy nie jest to czasami pionowy szyb w Sztolni Mistrzow?Ponoc sztolnia ta po wojnie byla sucha a gdy z 9 lat temu odkopalem wejscie to okazalo sie,ze szyby sa zalane...Ponoc hsitoria sztolni i geneza nazwy sa ciekawe.Zna ktos moze szczegoly?
Swoja droga drewno dobrze trzyma sie w arsenowej wodzie
Pozdrawiam
Swoja droga drewno dobrze trzyma sie w arsenowej wodzie

Pozdrawiam
bardziej wygląda jak szyb w Czrnej dolnej ale jakby kilku rzeczy brak więc jestem zdezorientowana.
Szyb w sztolni mistrzów jest zawalony belkami na głębokości około 6-8 metrów i jest strasznie zasyfiony tym zbutwiałym drewnem i wielkimi bialymi wykwitami (pleśn?).
Geneza nazwy (ponoć) jest następująca:
1.Mistrzowie otrzymali kawałek ziemi ( za zasługi w górnictwie i jako grupa uprzywilejowana) na własny użytek i tam wydobywali kruszec dla siebie.
lub
2. Była to sztolnia szkoleniowa dla adeptów górnictwa złota na tym terenie (kształt i różne wielkości chodników moga na to wskazywać). Szkoleniowcami byli Mistrzowie (doświadczeni górnicy) i stąd nazwa.
w szybie byli nurkowie juz kilkakrotnie. Podczas nurkowania starano sie wydobywać z dna belki aby odkryc dokąd biegnie szyb. Dla tego obok szybu znajduja się bele.
Zaraz po odkopaniu odnaleźliśmy w sztolni tabliczki z odległościami od wejścia, stara piłę w skrzynce i kilka innych fajnych rzeczy. Wszystko zostawiliśmy na miejscu, sztolnie zamaskowaliśmy i mielismy wrócić na dokładne oględziny.
Juz dokładnie nie pamiętam ile dni to wszystko trwało ale wiele rzeczy zginęło gdyz jak odkryliśmy byliśmy śledzeni (nazwiska nie wymienię bo dostałabym po głowie) - troche jak w filmie typu Indiana Jones he he
Ale fakt jest taki, ciekawskich oczu w ZS pełno a niektórym nawet mróz nieprzeszkadzał w siedzeniu za krzakami i patrzeniu kto, co i po co...
Wracając do szybu to prawdopodobnie łączy sie on z zalana pochylnią znajdująca się opodal.
Na kilku kolejnych wyprawach dokonaliśmy ze znajomymi dokładnych pomiarów sztolni wraz z kierunkami i zrobiliśmy mapę. Muszę się odezwac do kolegi po nia to może ja tu pokażę.
Jednego tylko szkoda - że tak duża tam śladów butów...
Szyb w sztolni mistrzów jest zawalony belkami na głębokości około 6-8 metrów i jest strasznie zasyfiony tym zbutwiałym drewnem i wielkimi bialymi wykwitami (pleśn?).
Sowja drogą byłam w ekipie odkopującej tą sztolnię właśnie jakos 7 moze 9 lat temu i była to ekipa z łodzi. Jakoś nie kojarzę żeby był z nami ktos jeszcze. czyzby sztolnia była odkopana dwukrotnie?GAWLITZEK pisze:a gdy z 9 lat temu odkopalem
Geneza nazwy (ponoć) jest następująca:
1.Mistrzowie otrzymali kawałek ziemi ( za zasługi w górnictwie i jako grupa uprzywilejowana) na własny użytek i tam wydobywali kruszec dla siebie.
lub
2. Była to sztolnia szkoleniowa dla adeptów górnictwa złota na tym terenie (kształt i różne wielkości chodników moga na to wskazywać). Szkoleniowcami byli Mistrzowie (doświadczeni górnicy) i stąd nazwa.
w szybie byli nurkowie juz kilkakrotnie. Podczas nurkowania starano sie wydobywać z dna belki aby odkryc dokąd biegnie szyb. Dla tego obok szybu znajduja się bele.
Zaraz po odkopaniu odnaleźliśmy w sztolni tabliczki z odległościami od wejścia, stara piłę w skrzynce i kilka innych fajnych rzeczy. Wszystko zostawiliśmy na miejscu, sztolnie zamaskowaliśmy i mielismy wrócić na dokładne oględziny.
Juz dokładnie nie pamiętam ile dni to wszystko trwało ale wiele rzeczy zginęło gdyz jak odkryliśmy byliśmy śledzeni (nazwiska nie wymienię bo dostałabym po głowie) - troche jak w filmie typu Indiana Jones he he
Ale fakt jest taki, ciekawskich oczu w ZS pełno a niektórym nawet mróz nieprzeszkadzał w siedzeniu za krzakami i patrzeniu kto, co i po co...
Wracając do szybu to prawdopodobnie łączy sie on z zalana pochylnią znajdująca się opodal.
Na kilku kolejnych wyprawach dokonaliśmy ze znajomymi dokładnych pomiarów sztolni wraz z kierunkami i zrobiliśmy mapę. Muszę się odezwac do kolegi po nia to może ja tu pokażę.
Jednego tylko szkoda - że tak duża tam śladów butów...
Wiem skrzynka była ze średniowiecza,a śledził was Janek
poz

a własnie że nie 
Był tez ktos inny.
Tak czy siak skrzynki ni ma ale nie była z średniowiecza - to w książce była z sredniowiecza ale tam tez były inne bzdury

Był tez ktos inny.
Tak czy siak skrzynki ni ma ale nie była z średniowiecza - to w książce była z sredniowiecza ale tam tez były inne bzdury

oj chyba nie zrozumiałam sarkazmu- Tbie chodziło właśnie o książkę, prawda?
Nie wazne....
Nie wazne....
- GAWLITZEK
- Moderator
- Kontakt:
Bulka w Sztolni Mistrzow...hmmm.Mamy Indiane Jonesa w spodnicy na forum
Ciekawe jaka jest wogole data powstania sztolni.Nie zapomnijcie,ze Sztolnie Mistrzow wskazywalismy juz na forum jako potencjalne miejsce ukrycia ,,czegos'' przez Niemcow.Szyb zawalony belkami jest ciekawy.Ale czy ktos kiedys go udrozni....
Pozdrawiam

Chyba wasza ekipa byla pierwsza bowiem dla mnie odkopanie nie bylo problemem.Zajelo to moze 5 minut.bułka pisze:Jakoś nie kojarzę żeby był z nami ktos jeszcze. czyzby sztolnia była odkopana dwukrotnie?
Ja slyszalem jeszcze inna teorie-ze mistrzowie sie razem zbuntowali i sami wydrazyli sobie ta sztolnie.bułka pisze: Geneza nazwy (ponoć) jest następująca:
1.Mistrzowie otrzymali kawałek ziemi ub
2. Była to sztolnia szkoleniowa
Jak ja tam wlazlem to juz nic nie bylo oprocz malej skrzyneczki z metalowymi okuciami ktora rozwalila sie w rekach ze staroci.bułka pisze:Juz dokładnie nie pamiętam ile dni to wszystko trwało ale wiele rzeczy zginęło gdyz jak odkryliśmy byliśmy śledzeni
Ciekawe jaka jest wogole data powstania sztolni.Nie zapomnijcie,ze Sztolnie Mistrzow wskazywalismy juz na forum jako potencjalne miejsce ukrycia ,,czegos'' przez Niemcow.Szyb zawalony belkami jest ciekawy.Ale czy ktos kiedys go udrozni....
Pozdrawiam
myślę, że może za jakis czas wrócimy do tematu nurkowania i oczyszczania szybu. Na razie Indiana Jnes ma dzidzię i ni jak mu (jej) do dziury wchodzić 

eh co Was te dziury tak ciągną.
Mnie to jakoś wogóle nie kręci. Dziura jakich wiele, ot kropka i kreska na mapie
Mnie to jakoś wogóle nie kręci. Dziura jakich wiele, ot kropka i kreska na mapie

he he, ja pewnie powiedziałabym to samo o twoich zainteresowaniach he he. I dla tego jest tak fajnie bo ludzie cieszą się różnymi rzeczami