| Autor |
Wiadomość |
|
szczepan
Dreptacz
Dołączył(a): 29 lis 2008, o 17:56 Posty: 56 Lokalizacja: Kamieniec Ząbkowicki
|
 Re: Dawna linia kolejowa.
Kto ma zamiar sfinansować przedsięwzięcie - tego to ja nie wiem, ale słyszałem o jakiś dofinansowaniach na potrzeby rewitalizacji kolejki złotostockiej. Na pierwszy ogień ma pójść wiadukt w Złotym Stoku (jeżeli się uda to może za miesiąc wróci na swoje miejsce). W późniejszym okresie planuje się wynająć budynek ekspedycji obok dworca i zrobić coś w stylu muzeum (ma być nawet makieta stacji Złoty Stok) no a jak się wszystko uda będzie most na Nysie Kłodzkiej i możliwość przejazdu całą trasą. Ale to plany...
|
| 11 lip 2010, o 07:48 |
|
 |
|
łazik
Gwarek
Relacja: Sympatyk
|
Sam nie wierzę w to co czytam,ale pomysł świetny.Jestem jak najbardziej za. W tym plakacie macie błąd:W związku z awarią drezyny spalinowej do odwołania tylko i wyłącznie przejazdy drezyną spalinową. Która ma awarię? Mam obawy co do naszego mostu.Jak go ktoś założy to będzie dym,bo zakład już nie ma innej drogi dla tirów.
|
| 11 lip 2010, o 08:33 |
|
 |
|
_tomek
Sztygar
Relacja: Mieszkaniec
|
Przejazdy się odbyły, od 12:30 do 15:00 można było pojeździć drezyną ręczną, na odcinku bliskim drodze Sosnowa - Płonica. Zupełnie na spokojnie, bez patrzenia na zegarek, bez kolejki itd. Dzieci mogły sobie obejrzeć drezynkę do woli. Pogoda dopisała, aż za bardzo  - 35 stopni. Oto drezyna:  Od lewej - Szczepan, Mati i Wojtek: http://www.youtube.com/watch?v=BPuIk82-0K4http://www.youtube.com/watch?v=cd7L0tpzhpY
|
| 11 lip 2010, o 14:42 |
|
 |
|
szczepan
Dreptacz
|
Tak myślałem że zrobiłem błąd  przejazdy tylko i wyłącznie drezyną ręczną do końca wakacji w każdą niedzielę
|
| 11 lip 2010, o 15:05 |
|
 |
|
_tomek
Sztygar
Relacja: Mieszkaniec
|
Bez zmartwienia - nie wywiesiłem ich takich.
|
| 11 lip 2010, o 15:07 |
|
 |
|
szczepan
Dreptacz
|
Jeżeli będzie upał w następną niedzielę to przenosimy się z drezyną na odcinek rozmontowany wiadukt w Złotym Stoku - Płonica. Zdecydowanie lepszy odcinek na takie gorące dni
|
| 11 lip 2010, o 20:13 |
|
 |
|
Arsenopiryt
...
|
Witam,
Jak wygląda sprawa weekendowych przejazdów?Ruszyło się coś z umieszczeniem wiaduktu w pierwotnym miejscu?
|
| 25 lip 2010, o 21:14 |
|
 |
|
szczepan
Dreptacz
|
Ze względu na słabą frekwencję i awarię drezyny spalinowej w ubiegły weekend nie jeździliśmy. Co do wiaduktu na razie zero info. Nie wiem na 100 % ale jeśli się uda to zostaną niebawem wykoszone tory w Złotym Stoku na stacji i będą przejazdy drezynami jako dodatkowa atrakcja kopalni. Po zwiedzeniu sztolni turyści przejdą ulicę i będą mogli przejechać się po stacji. Zawsze jakieś urozmaicenie. Jak czegoś się dowiem to napiszę
|
| 26 lip 2010, o 17:56 |
|
 |
|
GAWLITZEK
Gwarek
Dołączył(a): 29 sie 2005, o 18:39 Posty: 499 Lokalizacja: Europa
Relacja: Były mieszkaniec
|
Nie chcialem otwierac nowego tematu wiec zamieszczam pytanie tutaj bo to temat ,,kolejkowy''..Pamietacie moze jak tuz przy haudzie kolo lamacza zlota w latach 80-tych byla pozostawiona na pastwe losu kolejka kopalniana.Oczywiscie zostala szybko zniszczona.Czy to byl polski czy niemiecki elektrowoz,jakie byly dalsze losy tej kolejki,co sie z nia stalo?Moze macie jej zdjecia? Pozdrawiam
_________________ Przyjaciel ziemi złotostockiej
|
| 29 lip 2010, o 20:48 |
|
 |
|
łazik
Gwarek
|
Oczywiście ze pamiętacie.Oprócz elektrowozu była w tym czasie hałda wagoników.Całych i do zezłomowania.Były dwa takie elektrowozy,później stały na torach pomiędzy naturoterapia ,a rzeczka.poz
|
| 29 lip 2010, o 21:18 |
|
 |
|
eSCe
Dreptacz
|
To jest z pewnością jeden z tych oryginalnych. Chyba jeszcze tam jest?  Pozdrawiam.
_________________ "Bądż takim, abyś nie musiał czerwienić się sam przed sobą" (Victor Hugo)
|
| 30 lip 2010, o 10:05 |
|
 |
|
GAWLITZEK
Gwarek
|
Nie.Ten stal latami przy dawnym muzeum na Placu Kosciuszki i to go uratowalo przed zlomiarzami. Pozdrawiam
|
| 30 lip 2010, o 10:55 |
|
 |
|
szczepan
Dreptacz
|
Uwaga ! W sierpniu (najprawdopodobniej 13  ) odbędzie się walne zgromadzenie członków SPK SEMAFOR w kamienieckim GCK.Dzień i godzinę podam niebawem. Zapraszam wszystkich na spotkanie ze starymi zdjęciami, mapami, planami które dotyczą kolei na ziemi ząbkowickiej (szczególnie kolejka złotostocka). Dla chcących zostać członkami stowarzyszenia zapraszam do tematu kolej na kolej gdzie są umieszczone deklaracje członkowskie. Co do wiaduktu nadal nic nie wiem, ale wiem że w połowie sierpnia będzie można się przejechać drezyną ręczną po torach stacyjnych w Złotym Stoku.
|
| 30 lip 2010, o 11:24 |
|
 |
|
szczepan
Dreptacz
|
Witajcie ! W dniu 20.08.2010 (piątek) o godzinie 16.00 w kamienieckim GCK odbędzie się spotkanie SPK SEMAFOR. Zapraszamy wszystkich chętnych. Liczę na przybycie członków stowarzyszenia Złotego Stoku. Jak wyżej pisałem można przynieść deklaracje członkowskie
|
| 5 sie 2010, o 12:48 |
|
 |
|
GAWLITZEK
Gwarek
|
No kolejorze mam ciekawy znaczek dla was.Godlo stowarzyszenia wiec juz macie gotowe.  Uploaded with ImageShack.us
|
| 10 sie 2010, o 22:44 |
|
 |
|
szczepan
Dreptacz
|
Polecam kupić Świat kolei 2/2008 gdzie jest artykuł p.Marcina Przybysza (użytkownika tego forum) na temat renesansu kolejki wąskotorowej w Złotym Stoku. Panie Marcinie teraz czas napisać coś o renesansie kolei złotostockiej (cytuję ostatnie zdanie tamtejszego artykułu : Być może na ocalałym odcinku powstanie niedługo kolej drezynowa ale to już temat na odrębną historię). Myślałem o napisaniu artykułu na listopadowy numer Świata Kolei ale nie wiem czy to się uda (jeżeli chciałbym korzystać z materiałów źródłowych to będę potrzebował zgody od autorów)
|
| 12 sie 2010, o 08:49 |
|
 |
|
łazik
Gwarek
|
Dzięeki takim ludziom dowiadujemy się sporo ciekawych rzeczy.poz http://zarowianie.republika.pl/historia ... _stok.html
|
| 27 sie 2010, o 11:54 |
|
 |
|
szczepan
Dreptacz
|
Trzeba było przyjść na spotkanie bo można było porozmawiać z autorem tego artykułu  . A tak poza tym już ten link był w tym temacie. No i jeszcze zapraszam na dożynki wojewódzkie do Kamieńca (będzie stoisko stowarzyszenia)
|
| 27 sie 2010, o 21:00 |
|
 |
|
eSCe
Dreptacz
|
Zamieszczam Zaproszenie (zrzut ze strony: http://www.saleib.dbv.pl/news.php ) na dożynkowe uroczystości w Kamieńcu Ząbkowickim.  Atrakcji sporo; będzie też element kolejowy: stoisko SPK "Semafor", którego prezes jest wielkim animatorem reaktywacji naszej dawnej linii kolejowej. Zaznaczmy tam naszą obecnością, że los tej linii nie jest dla ludzi z tego rejonu sprawą obojętną. Pozdrawiam.
_________________ "Bądż takim, abyś nie musiał czerwienić się sam przed sobą" (Victor Hugo)
|
| 3 wrz 2010, o 20:51 |
|
|