Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 7 wrz 2010, o 02:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Zagadka z ul.Traugutta 
Autor Wiadomość
Gwarek
Gwarek

Relacja: Były mieszkaniec
Post Zagadka z ul.Traugutta
Zgodnie z przyrzeczeniem zamieszczam zdjecia tajemniczego obelisku znajdujacego sie przy ul.Traugutta-zrobione i nadeslane mi przez lazika.Mimo uplywu czasu wciaz widac na skale slady obrobki recznej.Trzeba by sie temu obiektowi bardziej przyjrzec i dokladniej udokumentowac oraz sfotografowac(oczywiscie jezeli wlasciciele komus pozwola).
W ponizszym linku 3 fotografie zagadkowego kamienia:

http://img9.imageshack.us/slideshow/web ... 30588v.jpg

Czy ktos wie co TO moglo byc i jaka tablice zdemontowano z tego obelisku?
Pozdrawiam

7 lut 2010, o 00:05
Gwarek
Gwarek

Post Re: Zagadka z ul.Traugutta
Mogę tylko dodać że obelisk (z wyglądu czarny serpentynit z żyłami lelingitu i arsenopirytu) kiedyś był zwieńczony wystającym emblematem górniczym, młotek i pyrlik wykonane z blachy. Na starych rycinach nie widoczny a więc jest raczej z okresu między wojennego. Tabliczka nigdy nie trafiła do organizatorów Izby Pamięci w Domu Kultury, być może jest jeszcze gdzieś na tej samej posesji przy obelisku.
Ponieważ obelisk znajdował się za ogrodzeniem prywatnego domu ,traktowano go jako obiekt hobby właściciela z Patschkauerstrasse. Tym bardziej że na tej też ulicy po właścicielu Schutzenhass obok kręglarni pozostał przez dłuższy czas ok. 2 m obelisk z chryzoprazów chalcedonów (ze Szklar) z wlepioną muszlą , bez jakiejkolwiek tabliczki. Ale naprawdę duży plus dla Łazika za zwrócenie uwagi na coś nowego , co być może warto dalej drążyć. Pozdrawiam.

7 lut 2010, o 20:50
Gwarek
Gwarek

Faktycznie-brawa i sztabka zlota dla lazika za odkrycie.W tym domu mogl mieszkac jakis zasluzony gornik lub moze dom nalezal do jakiegos cechu gorniczego.Ale to tylko teoria.
Na porcelance(w temacie,,czy to jest Zloty Stok w 1874r?)przy tym domu faktycznie ,,cos'' stoi co moglo byc tym pomnikiem juz w 1874r.Swoja droga na pierwszym planie tej porcelanki widac rzad plyt(nagrobnych?)i ludzi spacerujacych i ogladajacych te plyty.Co ONE upamietnialy?-to jest ciekawostka-wszak autor grafiki umiescil je wyraznie na pierwszym planie.Moze i one dalej tam gdzies pod ziemia leza przewrocone.
Pozdrowienia

7 lut 2010, o 22:06
Gwarek
Gwarek

Relacja: Sympatyk
Pamiętam jak podczas przebudowy jutrzenki 100m dalej zmieniano wjazd gdy we wjeżdzie pod ściągniętym klepihem ukazała się płyta ,była za wysoko ,dla ułożenia dorażnej nawierzchni,ja mój nie żyjący przyjaciel jego ojciec i Aleksander Bajc... w czynie mało społecznym ,dla wspólnego dobra wjazdu rozkopaliśmy blok i zrzuciliśmy go w szyb.spadł około 5m w dól ,była w szybie półka wykuta w skale,na półce 3 garnce zalane teraz wiem czym,lerzą tam do dziś.

7 lut 2010, o 23:04
Gwarek
Gwarek

Relacja: Sympatyk
To się zgadza ,młotek i pyrlik był na szczycie przymurowany,zaprawą,lecz gdy się obluzował po zabawach dzieci na pomniku dziadek Dryka zdemontował.Tak twierdzi mieszkanka. Pewnie poszybował obok na ówczesne wysypisko,teraz teren składu węgla.Opowiadała pani Zemman że z tyłu domu stała mała karczma ,widoczna na jednej rycinie , studnia przed nią. Z tej studni wyłaziły zawsze szczury pani Zemman mieszkająca tam wsypała do niej 2 przyczepy ziemi po czasie i to nie pomogło,studnię widziałem twierdziła że w domu mieszkał sztygar więc czy to była studnia czy wejście sztygara do pracy.Co do wysypiska obok pamiętam jeden z najlepiej wspominanych faktów,jak całą zawartość przemienianego kościoła ewangelickiego wywożono tutaj ni z tąd ni z owąt tłum ludzi rzucił się na zwały ziemi ,było w niej masa monet bodajże z pod podłogi kościoła.Przyjechała milicja,rozgoniła nas ,przyjechał zakładowy spych zepchną w doły ziemię razem z resztą monet,pamiętam że zasypał też duże płyty z niemieckimi napisami,które nie wiem skąd tam leżały.Pozdrawiam i chcę dodać że gdybyśmy mieli izbę pamięci to pewnie ktoś by przyniósł te monety,tą tablicę,i wiele innych cennych rzeczy nad którymi można było by śię zadumać o przeszłości ,gdyby turyści z kopalni dowiedzieli się o muzeum w mieście sami by miasto zapełnili i nie było by potrzeby wysuwać idiotycznych pomysłów ze znakiem 3,5t.Dajcie mi lokal resztę sam sfinansuję,nasze sklepy zwiększą obroty,ludzie będą mieli pieniądze na inwestycje,co się przyczyni do rozkwitu miasta. Taki drobny fakt izba pamięci,czy tego nie widać ?

8 lut 2010, o 12:02
Gwarek
Gwarek

Twoje historie o zlotostockiej przeszlosci laziku ktore tu nam forumowiczom przedtawiasz sa bardzo ciekawe.Inforamcje te moga byc bardzo cenne-w przyszlosci bowiem moze uda sie do tych zakopanych reliktow znow dotrzec.Uznanie tez za inicjatywe w sprawie Izby Pamieci.To chyba jednak temat powyborczy lub do omowienia najlepiej z kandydatami na burmistrza.Obecny burmistrz sie Izba nie intersuje kompletnie bowiem ma sprawy w sadzie z wszystkimi juz chyba naokolo :twisted:
W to,ze wiele ludzi przekaze pamiatki do Izby oraz,ze odzyskamy je z muzeow i innych instytucji(gdzie zalegaja w archiwach i magazynach) nikt nie ma tutaj watpliosci.Najwazniejsze zeby znalazla sie osoba ktora by to poprowadzila.Jezeli taka osoba lub grupa osob znajdzie sie z gotowym planem dzialania do gminy to juz burmistrz nie moze pozostac obojetny.
Takie jest moje zdanie.Chetnie wysluchamy tu innych opinii.
Pozdrawiam

8 lut 2010, o 20:24
Sztygar
Sztygar

Ten kamień na szczycie miał skrzyżowane dwa młotki górnicze.

16 lut 2010, o 08:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]