Stare przepisy kulinarne

Szperacz
Gwarek
Gwarek
Posty: 302
Rejestracja: poniedziałek 25 maja 2009, 09:57

Stare przepisy kulinarne

Postautor: Szperacz » sobota 13 cze 2009, 14:42

Do tutejszej Szkoły Leśnej uczęszczał Estończyk. Któregoś dnia pełniąc dyżur w kuchni ugotował chłodnik. Dania tego Niemcy na tych terenach nie znali. Pierwszymi którzy próbowali nowe danie podczas upalnego dnia byli koledzy oraz dyrektor szkoły. Danie to tak posmakowało, że biedny uczeń musiał następnego dnia ugotować chłodnik dla całej szkoły. Przepis ze szkoły bardzo szybko trafił do mieszkańców i chłodnik się przyjął. Zachował się przepis na ów chłodnik który zamieszczam. Sam według przepisu estońskiego ucznia chłodnik zrobiłem i próbowałem. Jest rewelacyjnie smaczny. Polecam.
Chłodnik Ugotować botwinkę bez ziemniaków. Wystudzić. Dodać zielonego świeżego ogórka pokrojonego w plastry, ugotowane jajka. Następnie należy dodać dużo świeżego kopru i szczypioru /szczypior rozetrzeć w kubeczku z solą/. Dodać 2 szklanki zsiadłego mleka lub śmietany i przyprawy: sól, cukier, pieprz, kwasek cytrynowy. Smacznego.

Szperacz
Gwarek
Gwarek
Posty: 302
Rejestracja: poniedziałek 25 maja 2009, 09:57

Golonka

Postautor: Szperacz » środa 17 cze 2009, 13:43

podaję kolejny odnaleziony przepis tym razem na golonkę. Wychodzi bardzo smaczna. Polecam.
Składniki:
golonka tylna 1 szt.
cebula 2,3 szt.
smalec 15 dag
piwo 0,5 butelki
marchew 1 szt.
pietruszka 1 szt.
seler nie za duży
Golonkę umyj, osusz, ponacinaj skórę w kwadraciki. Natrzyj solą i pieprzem, /sól do nacierania wymieszaj wcześniej z odrobiną cukru/ posmaruj wcześniej przygotowaną wodą z miodem odłóż na 3 godziny. Golonkę ułóż w brytfannie, podlej wrzącą wodą i piecz 2 godziny w temp.180 - 200 st.C. Podczas pieczenia odwracaj golonkę i polewaj ją sosem z dna brytfanny (co 15-20 minut). Jeśli sosu jest zbyt mało, możesz dolać trochę wody. Po godzinie pieczenia dodaj startą na grube cząstki marchew, pietruszkę, seler, pokrojoną na ćwiartki cebulę. Po 2 godzinach zwiększ temperaturę piekarnika do 250 st. C i piecz 30 minut, polewając golonkę piwem, aż uzyskasz chrupiącą skórkę. Polecam. Smacznego. Szperacz. Może by tak nową podstronę czy jak to się zwie o przepisach kulinarnych?

Szperacz
Gwarek
Gwarek
Posty: 302
Rejestracja: poniedziałek 25 maja 2009, 09:57

Żeberka

Postautor: Szperacz » środa 17 cze 2009, 14:25

Podaję jeszcze jeden fantastyczny przepis tym razem na żeberka.Przepis pochodzi z restauracji pocztowej, podobnie jak przepis na golonkę.
Składniki
1 / 1 ? kg żeberek
1 kg kapusty kiszonej
? główki świeżej kapusty
2 średnie cebule
6 ziarenek ziela angielskiego
ziarna czarnego pieprzu
2-3 liście laurowe
2 łyżeczki ostrej papryki
3-4 pomidory
sól
cukier
smalec do smażenia
mąka

Żeberka umyć pokroić na mniejsze części natrzeć solą /wcześniej wymieszaną z odrobiną cukru/, obtoczyć w mące i podsmażyć na smalcu. Kapustę poszatkować. Do brytfanki włożyć połowę kapusty i połowę przypraw. Podsmażone żeberka włożyć do kapusty na pozostałym smalcu usmażyć cebule i wrzucić do żeberek. Na to dać resztę kapusty i przypraw oraz podlać leciutko wodą. Całość przykryć i wstawić do piekarnika na około 2,5 godz. Po 2 godz., dodać świeże pomidory i zamieszać. Całość przełożyć na 2-3dni do kamiennego garnka.
Są naprawdę przepyszne!!!! Najlepiej smakują ze świeżym chlebkiem.
Zwróciłem uwagę, że w przepisach poniemieckich jeśli pojawia się sól to od razu w parze niejako jest i cukier. Życzę smacznego i pozdrawiam. Szperacz.

humppa
...
...
Posty: 1
Rejestracja: sobota 09 paź 2010, 14:47
Relacja: Turysta

Re: Stare przepisy kulinarne

Postautor: humppa » sobota 09 paź 2010, 14:57

Dzięki za ciekawe przepisy. Lubię szukać tradycyjnych receptur na staropolskie smakołyki. Polecam bardzo precyzyjny automatyczny przelicznik dawnych miar i wag Można tam sprawdzić ile to jest garniec, kwarta czy łut i wypróbowywać oryginalne przepisy takich legend jak wielka Lucyna Ćwierczakiewiczowa...

Wurzel
...
...
Posty: 1
Rejestracja: środa 06 kwie 2011, 14:09
Relacja: Sympatyk
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontaktowanie:

Re: Stare przepisy kulinarne

Postautor: Wurzel » środa 06 kwie 2011, 14:10

Dzieki za przepisy


Wróć do „O mieście i mieszkańcach”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość