| Autor |
Wiadomość |
|
Arsen
Sztygar
|
 list otwarty do Pana Burmistrza
Wracam do tematu grobowca Gutllerów. W miarę Swoich kompetencji powinien Pan zareagować na profanację tego grobowca,bo to wstyd dla Pana osobiście, dla Miasta i dla wszystkich Polaków. Nie chce przesyłać drastycznych zdjęć ze stanu wnętrza, ale mogę je przesłać, jeżeli będzie takie życzenie-wystarczy jednak zajrzeć przez wybitą dziurę w murze. Nie wymaga się remontu, chyba w miarę dostępnych środków ale zabezpieczenie obecnego widoku wnętrza powinno odbyć się niezwłocznie. Obecne działanie to uporządkowanie wnętrza i zamórowanie wybiteg otworu. Uważam, że brak reakcji z Pana strony upoważni mnie do nagłośnienia sprawy w powiecie i nie tylko, włącznie ze zgłoszeniem na Policji faktu zbeszczeszczenia grobowca. Wolałbym jednak aby ten wstyd załatwić bez rozgłosu.
|
| 1 mar 2009, o 16:31 |
|
 |
|
Primus Inter Pares
Gwarek
Dołączył(a): 27 sty 2005, o 17:36 Posty: 343 Lokalizacja: Złoty Stok
|
Prawdziwie przykry problem. Tyle że na tym forum możemy tylko podyskutować, lub stać się pośrednikami i przesłać dalej. Ponieważ w Internecie jest mnogość witryn, Burmistrz może i nie zagląda do wszystkich. Świadczy tym istniejący poniżej tytuł „ Panie Burmistrzu” 84 postów oraz 30821 odwiedzających. I jaki z tego wniosek ? –Aby nie pisać sobie a muzom, takich słusznych konkretnych wniosków. Jakże prościej byłoby odważnie z podpisaniem się przesłać na adres mailowy (jest na dole strony miasta), z prośbą o umieszczenie tego jako otwartego listu na stronie miasta. A rezultat przedstawić tu do dyskusji .
|
| 1 mar 2009, o 20:35 |
|
 |
|
Arsen
Sztygar
|
Narazie niemam co przedstawiać do dyskusji. Poczekam jeszcze z tydziń a w międzyczasie zgodnie z obietnicą szykuję artykuł do popularnej gazety.
|
| 5 mar 2009, o 20:42 |
|
 |
|
Arsen
Sztygar
|
Temat z Grobowcem Guttlerów chyba zakończony, dziura załatana, chociaż burmistrz nie zareagował ani na mój list na forum ani na wiadomość wysłaną do niego na stronę Urzędu Miasta.Widocznie zadziałała siła wyższa. Nie będzie widać bytelek i śmieci w trumnach.Dziękuję. A przy okazji czy znane są dane osób tam pochowanych?
|
| 25 mar 2009, o 21:42 |
|
 |
|
mikuś
...
|
To akurat nic nowego, że Burmistrz Gołębiowski nie odpisuje. Bo on po prostu na nic nie odpisuje, a jeśli nawet jakiś cud się stanie i odpisze, to zawsze nie na temat. Więc może lepiej rzeczywiście nie otrzymywać odpowiedzi od Burmistrza i nie czytać takich bzdur 
|
| 4 kwi 2009, o 22:20 |
|
 |
|
GAWLITZEK
Gwarek
Dołączył(a): 29 sie 2005, o 18:39 Posty: 522 Lokalizacja: Europa
Relacja: Były mieszkaniec
|
Witam po przerwie.Dane osob tam pochowanych przepadly wraz z rozbiciem i skluciem czcionki z tablic ktore byly po obu stronach grobowca zawieszone.Jednak dla chetnych i upartych sa jeszcze ksiegi urodzin i zgonow w kosciele katolickim.Niestety ksiadz jest(byl ok 2003 r)niezbyt przychylny w pokazywaniu ich.Wtedy to szukalem na prosbe pewnej Niemki sladow jej rodziny.W ksiegach tych mozna oczywiscie znalezc wszystkich Guttlerow ktorzy zostali tam pochowani.
_________________ Przyjaciel ziemi złotostockiej
|
| 5 kwi 2009, o 18:38 |
|
 |
|
Arsen
Sztygar
|
Ja jestem z tych chętnych, napewno będę się starał uzyskać te wiadomości, jeżeli nie uda się u księdza ale to chyba niemożliwe, żeby nie chciał udostępnić tych wiadomości, to napewno znajdę w filii archiwum w Kamieńcu ale miałem nadzieję, że ktoś z mieszkańców ZS zna te informacje. Pozdrawiam
|
| 5 kwi 2009, o 19:27 |
|
 |
|
Arsen
Sztygar
|
 Re: list otwarty do Pana Burmistrza
Zgodnie z obietnicą przekazuję niniejszym dalszy ciąg postępowania w sprawie Mauzoleum Guttlerów. Wojewódzki Urząd Ochrony Zabytków przeprowadził wizję lokalną oraz inwentaryzację zabytku. Stwierdził, że zarówno cmentarz jak i Mauzoleum figurują w ewidencji zabytków ale nie są objęte indywidualną ochroną konserwatorską. Podjęte zostaną działania zmierzające do objęcia ochroną konserwatorską cmentarza i Mauzoleum poprzez indywidualne wpisy do rejestru zabytków a właściciela obiektów czyli Gmina Złoty Stok wezwana zostanie do zabezpieczenia zniszczonych elementów Mauzoleum. Ponawiam apel o podanie, jeżeli ktoś wie, kto był pochowany w tym Mauzoleum, może ma ktoś zdjęcia tablic przed zniszczeniem. Ja również będę się starał o ustalenie nazwisk ale to nie jest takie proste. Musi upłynąć sto lat od pochówku do przekazania danych do archiwów. Pozdrawiam
|
| 10 cze 2009, o 13:11 |
|
 |
|
Primus Inter Pares
Gwarek
|
Okazuje się że są skuteczniejsze sposoby na załatwienie bolączek. Ja też przez wiele miesięcy bezskutecznego zgłaszania pilnych problemów zaprosiłem redaktora i efekt w ciągu trzech dni. A i inne ciekawe nasze sprawy polecam w EcHO z 02.06.br nr 22/195 lub http://www.echotygodnia.hekko.pl/archiw ... lowna.html
|
| 11 cze 2009, o 11:26 |
|
 |
|
Szperacz
Sztygar
|
W kwestii Güttlerów sprawa nie jest aż tak skomplikowana. Na pewno w grobowcu Güttlerów na starym cmentarzu był pochowany Wolfgang Güttler syn Hermana ur. 22 lutego 1893, zm. 20 lutego 1918 pochowany 27 lutego. As lotnictwa niemieckiego. Został zestrzelony i dlatego, że zginął śmiercią pilota to w głowie jego trumny było ustawione śmigło samolotu. Z jakiś powodów później śmigło to zostało położone na cynowej trumnie. Wolfgang Güttler był pochowany w mundurze żołnierza armii niemieckiej. Kolejnym pochowanym w grobowców to Dr jur. Wilhelm H. Güttler Urodzony 18.09.1884 rok zmarł 1938 15 maja w Hamburgu pogrzeb 21 maja w Złotym Stoku Problem może być z ustaleniem danych żon Güttlerów. Oczywiście to nie pełna lista tylko mały wyciąg pokazujący, że do wszystkiego można dojść. Pozdrawiam Szperacz.
|
| 12 cze 2009, o 16:40 |
|
 |
|
GAWLITZEK
Gwarek
|
Tak,zgadza sie.Lotnik byl tam pochowany,potem ktos po wojnie wywlokl zwloki z trumny,gdy sprawa wyszla na jaw gmina nakazala zakopanie szczatkow tuz obok kaplicy.Prawdopodobnie byla tez pochowana tam zona Hermana Guttlera dzialajaca na rzecz szpitala Pauline Guttler oraz zona Wilhelma Gertrude(na jej czesc nazwa sztolni Gertruda).Daty jak juz wspomnialem u ksiedza w koscielnych ksiegach- o ile da zajrzec.Moze jakies inskrypcje kto jest tam pochowany zachowaly sie w zamurowanych katakumbach pod grobowcem,jako dziecko wcale nie tak dawno pamietam plywajace tam po ulewnych deszczach trumny wylozone aksamitem.Jest tez inny grob Guttlerow na tym cmentarzu,blisko Kaplicy.Jest to jeden z najstarszych zachowanych-mozna odczytac na nim daty pochowkow ok 1790 r.o ile dobrze pamietam.
Przypominam tez zainteresowanych tematem ze zalozylem tez temat w:,,o miescie i mieszkancach'' pod tytulem ,,Powojenne losy rodziny Guttlerow''.
Pozdrawiam
|
| 16 cze 2009, o 13:04 |
|
 |
|
Szperacz
Sztygar
|
W kwestii kobiet z rodziny Güttlerów to sprawa jest trochę skomplikowana, ponieważ były one ewangeliczkami. Tak więc w księgach parafialnych można z pewnością odnaleźć Güttlerów męskich potomków, a kobiet z pewnością nie będzie choć jak nie zobaczę to nie uwierzę. Pod uwagę należy wziąć kryptę grobową pod mauzoleum i grobowiec obok mauzoleum. Część górna mauzoleum nie służyła do pochówku. W krypcie dolnej składa trumny z ciałami zmarłymi. Szkoda że Polacy którzy do tej pory jedzą z talerzy pozostawionych przez Niemców tak zbezcześcili to miejsce. Güttlerom Złoty Stok zawdzięcza bardzo dużo ale to już temat na inną okazję. Pozdrawiam. Szperacz.
|
| 17 cze 2009, o 12:13 |
|
 |
|
Arsen
Sztygar
|
Nie wiem dlaczego ale ani pomnik ofiar IWŚ ani pomnik ofiar fabryki prochów w Mąkolnie, nie figurują w ewidencji krajowej. Miastu nie zależy widocznie na ewidencjonowaniu tego typu Upamiętnień. Dla wiadomości podaję, że ewidencję prowadzi: Śląski Urząd Wojewódzki w Katowicach Wydział Spraw Obywatelskich i Cudzoziemców ul. Jagiellońska 25, 40-032 Katowice pok. 351 tel. 032/ 20 77 351, e-mail: wsoim@katowice.uw.gov.pl
|
| 11 mar 2010, o 09:27 |
|
 |
|
REX
Bajtel
|
W Laskach pod murem dawnej plebani koło kościoła jest złozony pomnik ofiar I wojny światowej. Miejsce w którym stał w Laskach zachowało się do tej pory. Może warto zainteresować się i tą sprawą.
|
| 13 mar 2010, o 13:10 |
|
 |
|
Arsen
Sztygar
|
Jak widać pomników jest więcej i naprawdę warto o nie zadbać. To jest teraz nasza historia a zgodnie z ustawą z 2003 roku i umową pomiędzy Pąństwem Niemieckim i Polskim obowiązek opieki nad takimi Miejscami Upamiętniej spada na Rząd Polski a w terenie na Władze Miasta. Jeszcze raz apeluję do Pana Burmistrza o wywiązanie się z obowiązków nałożonych przez Władze Państwowe a wyborców proszę o rozliczanie władz miasta z tego obowiązku. Niech przykładem dla Miasta Złoty Stok będzie mała i niezamożna wieś Kozielno, która pokazała, że z tego obowiązku można się wywiązać. Pozdrawiam
|
| 14 mar 2010, o 08:51 |
|
 |
|
GAWLITZEK
Gwarek
|
Apelacja do burmistrza nic nie zmieni.Jego to nie obchodzi wogole.Nawet na spotkanie z Konserwatorem sie nie stawil.Pomoc moze tylko utworzenie stowarzyszenia lub komitetu obywatelskiego ktory by wywieral nacisk na burmistrza. Jak to mowia: ,,w kupie wieksza sila przebicia'' 
|
| 14 mar 2010, o 11:07 |
|
 |
|
Arsen
Sztygar
|
Jestem winny forumowiczom wyjaśnienie odnośnie pomników a szczególnie Pomnika Ofiar IWŚ. Brak reakcji w przedmiotowej sprawie upoważnił mnie do dalszych kroków. Zapytałem dlaczego istniejące miejsca upamiętnień w Złotym Stoku nie figurują w stosownym rejestrze obiektów objętych ochroną prawną Państwa Polskiego.Moje zapytanie odnośnie braku wpisu Pomnika IWŚ, Mauzoleum Guttlera oraz Pomnika ofiar eksplozji w fabrykach prochu w Mąkolnie wywołało reakcję u stosownych władz. W odpowiedzi stosowne władze poinformowały mnie, że na zapytanie w tej sprawie w 2007 roku burmistrz nie zgłosił, żadnego godnego uwagi pomnika do stosownego rejestru. "W zaistniałej sytuacji Wojewódzki Komitet Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa zwróci się do ponownie do Burmistrza Złotego Stoku z prośbą o złożenie stosownych wyjaśnień w przedmiotowej sprawie". Pozdrawiam
|
| 22 mar 2010, o 16:08 |
|
 |
|
Primus Inter Pares
Gwarek
|
Znów piszę z obawą aby wyprostować informację która poszła w świat. Czy nie chodzi o: „Z okazji 200-lecia założenia fabryki prochu W.Guttler kazał zbudować w 1895 roku pomnik” (rys.12.  na str. 265 w książce Mikosia. Pomnik ten nie ma nic z wspólnego z ofiarami wybuchów. Niestety tak jak i skarb w nim znaleziony jest własnością zakładu. Ale jest też jeszcze inny pomnik, wotywny kościółek św. Antoniego z Padwy i o nim warto pamiętać.- Pozdrawiam.
|
| 22 mar 2010, o 21:38 |
|
 |
|
Arsen
Sztygar
|
Napewno był oddany w 200 lecie fabryki prochu ale Nemcy przekazywali, że poświęcono go między innymi ofiarom wypadków przy produkcji. Stosowny zapis powinien kiedyś znaleść się w dokumentach. Może jest w opisie uroczystości w Berg-Glocku. Przypuszczam, że i jedno i drugie może być prawdą. Czy można się tego dopatrzyć w płaskorzeźbach na pomniku? Pomnik nie jest własnością Zakładu ale spuścizną historyczną po dawnych mieszkańcach tego obrzaru a więc własnością obecnych mieszkańców. Ciekawe co na ten temat powiedziała Pani Konserwator a rozmawiałem na ten temat na spotkaniu w Ratuszu. A postawiono go na terenie zakładu celem zbezpieczenia przed wandalami. Odnośnie wymienionych przedmiotów z pomnika rozmawiałem również z Pania konserwator. Czy w aktach sprzedaży zakładu jest wymieniony pomnik jako oddzielna pozycja? Było by to ciekawe. Pozdrawiam
|
| 23 mar 2010, o 08:53 |
|
 |
|
Arsen
Sztygar
|
Sprawdziłem, tak jak pamiętałem, na pomniku w centralnej części przedstawiono scenę rozpaczy rodzin górniczych, które straciły najbliższych w wypadkach przy produkcji prochu. A przy okazji to w tej samej książce oraz w Kronice miasta jest stwierdzenie, że fabrykę prochów kupił Carl Guttler w 1791 roku. Tylko na cmentarzu, na płycie grobu wyryto datę urodzenia też 1791 rok. Nie będę cytował innych zapisów, każdy musi wyrobić sobie własne zdanie a moja wiedza jest taka a nie inna. Napewno nie jest to fałszywa informacja. Ale tego Pomnika też nie ma w rejestrze, poprostu nieistnieje-jest własnością prywatnej osoby. Ale trzeba to wyjaśnić odnośnym władzom, które z urzędu mają dbać o dobra historyczne zgodnie z podpisanymi umowami międzynarodowymi i napewno będą chciały uzyskać wyjaśnienia w tej sprawie. Pozdrawiam
|
| 23 mar 2010, o 11:20 |
|
|