Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest 5 wrz 2010, o 06:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Inne sztolnie poza trasą turystyczną 
Autor Wiadomość
Dreptacz
Dreptacz

Marcin Przybysz, samozwańczy referent zmian kolejowych w Kopalni i okolicy, nie był w Złotym chyba od lutego, bo siedzi na Helu, (gdzie zresztą ostatnio wylądowała także siła fachowa z Kopalni - nie bójcie się, wróci siła owa, to tylko wakacje)
Ale z tego co wiem, Kopalnia sama tutaj zagląda- ciekaw jestem, czy podjęli badania terenowe - nie omieszkam zapytać przy najbliższej wizycie i dam cynk tutaj.

Pozdrawiam!

18 maja 2009, o 13:19
Gwarek
Gwarek

Relacja: Były mieszkaniec
Hmmm...kopalnia tutaj zaglada?A wiec nas szpieguja :) Szkoda ze sie sami tutaj nie odezwa, bo czym predzej dokladnie zbadaja ten trop tym predzej dam namiary na inne ciekawe miejsca.

20 maja 2009, o 13:10
Gwarek
Gwarek

Relacja: Były mieszkaniec
Post Re: Inne sztolnie poza trasą turystyczną
Mam pytanie.Czy kopalnia odkopuje albo planuje odkopac lub zbadac jakies sztolnie w najblizszej przyszlosci.Co ze ,,sztolnia blotnista''?Jakos nic nie slychac o nowych odkryciach.Moze ,,zlotasztabka'' mi odpowie.Duzo rzeczy jeszcze skrywa ziemia w Zlotym Stoku czas w koncu je wydobyc na swiatlo dzienne.

26 maja 2010, o 11:02
Gwarek
Gwarek

Relacja: Sympatyk
Z mojej informacji wynika że nie ma Gawlitzku zamiarów kopać,zawałów aby przedłużać istniejące chodniki.Powód pewnie podatek i cel ekonomiczny.Czy będą odkopywać nowe nie wiem,pewnie tak gdyż to ich nie kosztuje wiele,bo robią to miłośnicy .Może złotasztabka więcej powie. Złotasztabko jak będziecie coś kopać to ja z chęcią się zaangażuję,mam tu na myśli zasypane wejścia na przeciw zapałczarni, te inne pewnie wam nie po drodze.Co do reszty sztolni jestem jak najbardziej za tym aby je odkopać,tu powinniśmy my miłośnicy miasta to zrobić,ale znów pada słowo stowarzyszenie.poz :wink:

26 maja 2010, o 16:35
Bajtel
Bajtel

Relacja: Mieszkaniec
Czy coś kopać będą to nie wiem. Narazie jest plan żeby zabierać turystów do Książęcej tylko tam wody dużo.

26 maja 2010, o 17:21
Sztygar
Sztygar

Ponawiam informację o mapach znajdujących się w archiwum w Mąkolnie. Miały być przekazane do Kamieńca ale nie znam dalszych ich losów. Jest ich dużo, wykonane są na podkładzie stalowym. Dobrzeby było aby znalazły się w Kamieńcu w dobrych warunkach do przechowywania i konserwacji.

27 maja 2010, o 15:28
Gwarek
Gwarek

Równie dobrze owe mapy Arsenie miło by się oglądało w złotostockiej jakiejś izbie pamięci.Gdybym był burmistrzem to wisiały by nad biurkiem i dodawały uroku przy spotkaniach z np.inwestorami.Nadawały by rangę miasta górniczego,bo to że w tej chwili nie jesteśmy czynnym miastem górniczym nie oznacza że za 5,10 lat ktoś nie zacznie wydobywać choćby granitu.Zmieni się obsada urzędu i poszły konie po betonie ,tak też może być . :wink: poz

1 cze 2010, o 19:02
Sztygar
Sztygar

Dla umieszczenia tych map na ścianie Twojego gabinetu musiałbyś mieć bardzo duży gabinet. Każda jest wielkości blatu biurka a jest ich blisko setki. Musisz już zacząć budować ten Gabinet. Pozdrawiam

1 cze 2010, o 19:17
Gwarek
Gwarek

Arsenie i to wszystko leży nie wiadomo gdzie? To chore.poz

1 cze 2010, o 19:27
Sztygar
Sztygar

Nie nie wiadomo gdzie tylko jadąc od ZS, po lewej stronie, w pierwszym budynku zakładu w Mąkolnie. Pozdrawiam.

1 cze 2010, o 19:46
Gwarek
Gwarek

Chore i to bardzo bo zakład praktycznie nie istnieje, a nikt z góry nie zainteresował się mapami tylko ty.Być może ślad po nich zaginą,bo rozmawiałem z archiwistą z kamieńca o sprawie przekazywania dokumentów z zakładów po postach Janka i nie wspominał o nowych nabytkach.Już wspomniałeś że są w Mąkolnie ja to wiem tylko że teraz to jest nie wiadomo gdzie.Zostaje jakiś urząd górniczy.Dobrze było by aby sprawę wyjaśnił ktoś z naszego urzędu.poz

1 cze 2010, o 20:15
Sztygar
Sztygar

W biurowcu w Złotym Stoku po wejściu do sekretariatu po lewej stronie był gabinet zas. dyr. a w nim sejf. w sejfie był spory plik dokumentów pamiętających czasy Guttlera. Oprócz tego w sejfie tym przechowywano dwa pojemniki czystego arszeniku. Były one w kształcie małych beczułek pojemnosci mniej więcej 0,25 l. Chyba z ołowiu. ciekawe gdzie te dokumenty trafiły może już są spalone. Z pewnością dużo wyjaśniłyby w sprawie rodziny Guttlerów. Pozdrawiam Szperacz

1 cze 2010, o 20:35
Sztygar
Sztygar

GAWLITZEK napisał(a):
Mam pytanie.Czy kopalnia odkopuje albo planuje odkopac lub zbadac jakies sztolnie w najblizszej przyszlosci.Co ze ,,sztolnia blotnista''?Jakos nic nie slychac o nowych odkryciach.Moze ,,zlotasztabka'' mi odpowie.Duzo rzeczy jeszcze skrywa ziemia w Zlotym Stoku czas w koncu je wydobyc na swiatlo dzienne.

Sam wiesz, że nasze górki są jak ser...pytanie tylko po co to odkopywać...ile znasz już dziś odkrytych "dziur" - zupełnie bez żadnego zabezpieczenia.

Jakież to rzeczy mielibyśmy z tych dziur wydobyć ? kolejny młotek?

Lepiej nie podawać takich rzeczy (ani map) na forum, bo nas też dzieci czytają...

Turyści "ekstremalni" znajdą na pewno wspólny język w kopalni i za odpowiednią opłatą wlezą gdzieś z przewodnikiem.

A "amatorom" sztolnia książęca w zupełności wystarczy - ciemno, ciasno, mokro i śmierdzi :) za to w miarę bezpiecznie.

17 cze 2010, o 23:59
Dreptacz
Dreptacz

No, po co, Złoty Stok ma zasłynąć jako miasto chodników, tuneli i.....!!!!
O dzieci bym się nie martwił, bo maja co innego do roboty niż łazić samopas po lesie........

18 cze 2010, o 13:02
Gwarek
Gwarek

Mam proźbę do kopalni.Zrobicie jak uważacie ,ale świetnie było by gdyby na forum miłośników pojawił się dział z zeskanowanymi mapami kopalń,podkreśliło by to sens forum miasta górniczego ,a może powstały by ciekawe wątki.Osobiście mam problem jak nawet przyjeżdżają znajomi aby pokazać im że to jest prawdziwe miasto górnicze.Chodzę szukam map bo w samej kopalni chociaż jakieś są to i tak nie wypada stać przed nimi godzinami i tłumaczyć co i gdzie.poz

9 sie 2010, o 09:59
Sztygar
Sztygar

To ich oprowadź po Złotej Ścieżce. Są tam mapy i akurat odniesione do najbliższej okolicy. Ze ścieżki widać leje zawalonych szybów.

Ktoś też chciał listę otwartych "dziur". Jest ich sporo, nawet zastanawiałem się czy nie nanieść ich na mapę, ale niektóre są niebezpieczne (upadowa, a potem szyb), albo grożące zawaleniem jak choćby Barbara.
Dlatego odsyłam ludzi do kopalni, bo to tam to zorganizują bezpiecznie, albo udzielą informacji gdzie można...
Z doświadczenia wiem, że moim znajomym wystarczy gazowa lampka kempingowa i sztolnia książeca...i mają dość podziemnych eksploracji.

9 sie 2010, o 11:15
Gwarek
Gwarek

Jak zwykle ja swoje Ty swoje.Co ty jesteś moim sumieniem.Kto gada tu o eksploracji.Nałaziłem się dość po tych dziurach,nocami z Wojtkiem Dryką,Poldkiem,Klaudem...jak jeszcze nie było mowy o turystyce,a schodków nie było do wodospadu. Tomek te wszystkie mapy,nie kopie oryginały widziałem nie raz ,jak szliśmy na wypady to całe podwórko miałem wyścielone mapami.Ja osobiście już nie ,ale to ta grupa oprowadzała byłego burmistrza.Poza tym jakby kopalnia chciała zamieścić tu mapy,to czy admin by się zgodził,myślę ze tak.Nie każdy stawia wszystko w takim dziwnym świetle,poza tym to jest jak najbardziej właściwa strona .Sama nazwa strony mówi za siebie. Chociażby ktoś skorzystał z działu z mapami do exploracji to też nic złego,jak najbardziej dla jakiejś grupy były by pomocne,a i tak po wiedzę zasięgają do kopalni.

Podtrzymuję swój pierwszy post w całości dot.map,tak jak napisałem to zależy od kopalni,a doszukiwanie się zbędnych tez do tego tematu pozostawiam ekspertowi od wcinania się. poz

9 sie 2010, o 12:51
Gwarek
Gwarek

Jeszcze jedno.Podejrzewam ze kopalnia jaszcze postu nie widziała i w ogóle nie wiadomo czy się przychyli ,a już stwarzasz problemy.Myślę że większość nałtów i odwiedzających tę stronę była by zadowolona z map.Kto wie czy w ogóle znalazła by się jakaś osoba nie chętna pomysłowi,oprócz Ciebie bo ty wszystkiemu jesteś przeciw.Tomku niech zgadnę ,licznik Geigera nie zadziałał i się napromieniowałeś. :wink: poz

9 sie 2010, o 13:15
Sztygar
Sztygar

Mapy - też chcę - chętnie - dla map. Inna motywacja - mnie intersują jako dokumenty.

Jeśli nie chodzi Ci o upublicznienie w celu umożliwienia komuś eksploracji - popieram w 100%. Nawet pomogę je nanieść na siatkę GPS - będzie można zobaczyć je na planie lasu, lub nawet w google earth.

9 sie 2010, o 21:26
Dreptacz
Dreptacz

Szperacz napisał(a):
W biurowcu w Złotym Stoku po wejściu do sekretariatu po lewej stronie był gabinet zas. dyr. a w nim sejf. w sejfie był spory plik dokumentów pamiętających czasy Guttlera. Oprócz tego w sejfie tym przechowywano dwa pojemniki czystego arszeniku. Były one w kształcie małych beczułek pojemnosci mniej więcej 0,25 l. Chyba z ołowiu. ciekawe gdzie te dokumenty trafiły może już są spalone. Z pewnością dużo wyjaśniłyby w sprawie rodziny Guttlerów. Pozdrawiam Szperacz

Tam są tylko mapy górnicze i kawałek onegdaj supertajnej dokumentacji wczesnego PRL - nic ciekawego, opis złóż i potencjału przemysłowego. Sygnowane przez oddział SB w Stalinogrodzie, czyli Katowicach.
Masz dobre informacje odnośnie beczułek. W każdej jest dość arszeniku, by uśmiercić pół Wrocławia. No, ale ostatecznie w mogilniku na terenie zakładu zabetonowano parę ton tego dobra.

9 sie 2010, o 22:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona